Vse koristi ovsene kaše za zdravje in en njami recept

Vse koristi ovsene kaše za zdravje in en njami recept

12.02.2024

Oves je resnično edinstven med vsemi žiti zaradi svoje vrednosti za prehrano ljudi. Ovseni kosmiči so namreč odličen vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidantov. Zaradi izjemne sestave znižujejo krvni sladkor, zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni in so izjemno živilo tudi za tiste, ki želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na uravnoteženo prehrano!

Ugodni učinki ovsene kaše za našo prebavo

Oves je bogat z beta-glukani in ima visoko vsebnost lipidov ter fenolov, ki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja našega črevesja.

Beta-glukan sodi med topne prehranske vlaknine in velja za eno najbolj pomembnih komponent v ovsenih kosmičih zaradi njegovih funkcionalnih in hranilnih lastnosti. Poleg tega, da ima beta-glukan:

  • ugoden vpliv na črevesje,
  • med drugim znižuje tudi holesterol in
  • ima antidiabetičen učinek.

Beta glukani igrajo tudi pomembno vlogo pri ugodni prebavi, saj tvorijo gelu podobno strukturo, kar omogoči lažje prehajanje blata.

Beta glukani delujejo tudi kot prebiotiki, kar pomeni, da uravnavajo našo črevesno mikrofloro. S tem pripomorejo k zmanjšanju občutka napihnjenosti in bolečin v trebuhu.

ovseni kosmici so super podpra imunskemu sistemu in ugodno vplivajo na prebavo.

Zakaj so ovseni kosmiči odličen obrok?

Še do nedavnega se je oves uporabljal predvsem v kosmičih za zajtrk in v prigrizkih, kot so energijske ploščice. Danes pa zaradi vseh ugodnih lastnosti živilska industrija stremi k vključevanju ovsa v čim večji spekter izdelkov.

Ne le, da so ovseni kosmiči zelo okusni, temveč nas tudi nasitijo. Njihova energijska vrednost je dokaj nizka, kar predstavlja veliko prednost. Z zaužitjem ovsenih kosmičev, kljub relativno nizkemu energijskemu vnosu, poskrbimo za daljšo sitost, vnos prehranskih vlaknin ter ostalih vitaminov in mineralov.

Seveda pa to ni edini razlog za uživanje ovsene kaše.

Poleg ugodnega učinka na našo prebavo oves:

    •  sodeluje tudi pri zmanjšanju tveganj za srčno-žilne bolezni in sladkorne bolezni tipa 2,
    • zmanjšuje različna vnetja ter
    • ugodno vpliva na določene dermatološke bolezni.  

Veliko vlogo pri tem imajo že prej omenjeni beta-glukani, pa tudi ostale bioaktivne komponentne, kot so fenoli, ki imajo antioksidativne učinke.

 

Čez noč namočeni ovseni kosmiči v skodelici kot odličen vir vlaknin.

 

 

 

Za vas smo pripravili en slasten recept za pripravo ovsene kaše

Prekonočni kosmiči SnickersKo ti »zapaše« Snickers, a še vedno želiš uravnotežen zajtrk!

●  4 zvrhane žlice ovsenih kosmičev
●  1 datelj
●  20 g temnih čokoladnih kapljic
●  1 žlica Chia semen
●  1 žlica grobo zdrobljenih neslanih arašidov (nekaj jih prihranite za dekoracijo)
●  1 skodelica mleka ali rastlinskega napitka po želji (količino tekočine lahko prilagajate po želji)
●  1 žlička arašidovega masla v prahu
●  vanilijev ekstrakt
●  1 žlička javorjevega sirupa

Prekonočni kosmiči v kombinaciji z arašidovim maslom, chia semeni in čokolado recept.

Navodila za pripravo:

Skupaj zmešamo ovsene kosmiče, chia semena, ¾ arašidov, mleko, arašidovo maslo, vanilijev ekstrakt in javorjev sirup. Po vrhu namažemo zmiksan datelj in prelijemo s stopljeno čokolado. Po vrhu posujemo še preostanek arašidov. Pustimo čez noč v hladilniku. Dober tek!
Prekonočni kosmiči so vedno dobra ideja. Še posebej, če nisi jutranji tip človeka ali pa se ti vedno mudi. Zvečer si enostavno pripravimo ovsene kosmiče na tisoč in en način – lahko so z jogurtom in različnim sadjem, lahko so to zdravi »bounty« prekonočni ovseni kosmiči, lahko pa le preprosto naredimo ovsene kosmiče s proteini, sadjem in mlekom ali rastlinskim napitkom. Za dodaten vir beljakovin pa priporočamo v katerikoli recept še dodatek skute, zrnatega sira ali pa kar sirotkine beljakovine v prahu.

Pa dober tek!

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.